Ηλιακό ρολόι Αγίου Δημητρίου

Το Ηλιακό ρολόι είναι μηχανισμός που μετρά το χρόνο με βάση τη θέση της σκιάς που ρίχνει ο ήλιος πάνω σε μία επιφάνεια. Τα ηλιακά ρολόγια είναι ο αρχαιότερος τύπος ρολογιών. Από διασωθέντα έγγραφα και μαρτυρίες από διάφορα βιβλία, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το πρώτο ηλιακό ρολόϊ, κατασκευάστηκε στην Αίγυπτο το 1500 π.Χ. Στην Ελλάδα το πρώτο που κατασκευάστηκε, ήταν στη Σπάρτη το 600 π.Χ. από τον Αναξίμανδρο το Μιλήσιο.

Στο Μέτσοβο, τo ηλιακό ρολόι βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου και είναι έργο-δωρεά του Μιχαήλ Κ. Γιούρη, πολιτικού μηχανικού, και της Ευαγγελίας-Δέσποινας Μ. Γιούρη, αρχιτέκτονος μηχανικού.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 1062.90m από την επιφάνεια της θάλασσας και οι γεωγραφικές συντεταγμένες του (στο σύστημα DMS) είναι: 39°45’55.19”N 21°11’7.63”E.

Για τον παρατηρητή, ο υπολογισμός της τοπικής ώρας (ώρα Ελλάδος) προκύπτει από την εξίσωση διόρθωσης χρόνου που είναι η ηλιακή ώρα +35’15.49” (+1h θερινή).

Το παρόν ηλιακό ρολόι δείχνει, εκτός από την τοπική ώρα, την ημέρα του χρόνου και την Ανατολή-Δύση. (21 Ιουνίου, 21 Μαρτίου, 22 Σεπτεμβρίου, 21 Δεκεμβρίου) θερινό ηλιοστάσιο-ισημερίες-χειμερινό ηλιοστάσιο.Τελευταία Νέα