Έναρξη λειτουργίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας δήλωσης καθαρισμού οικοπέδων

Με απόφαση του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εγκρίθηκε η υπ’ αρ. 20/2024 πυροσβεστική διάταξη του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος «Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα».

Μεταξύ άλλων καθορίζεται η μέριμνα των υπόχρεων, να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στο Εθνικό Μητρώο τήρησης μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (Υ.Κ.Κ.Π.Π.). Για το πρώτο έτος σύστασης του μητρώου ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής υπεύθυνης δήλωσης των υπόχρεων, ορίζεται η 31η Μαΐου 2024.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υ.Κ.Κ.Π.Π άνοιξε και οι υπόχρεοι καλούνται να υποβάλουν την προβλεπόμενη δήλωση στο: https://akatharista.apps.gov.gr/Στην διεύθυνση ( https://akatharista.apps.gov.gr/manual/citizen#cleaning-statement ) παρατίθεται το Εγχειρίδιο ΧρήσηςΠΡΟΣΟΧΗ: Εφόσον το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχή που η κτηματογράφηση βρίσκεται σε εξέλιξη ή είναι υπό ανάρτηση, όπως στο Δήμο Μετσόβου, δεν υπάρχει η δυνατότητα αναζήτησης του οικοπέδου με ΚΑΕΚ και υποχρεωτικά επιλέγετε Συντεταγμένες (πρότυπο ΕΓΣΑ’87), εισάγοντας τις συντεταγμένες, Χ και Υ (πρότυπο ΕΓΣΑ’87) ενός σημείου του οικοπέδου, σύμφωνα με τις οδηγίες που μπορείτε να βρείτε: https://akatharista.apps.gov.gr/assets/files/coordinates_help_manual_v7.pdf  

Σημειώνεται ότι, στο άρθρο 6 της υπ’ αριθ. 20/2024 Πυροσβεστικής Διάταξης καθορίζονται οι κυρώσεις στην περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων, στους οποίους επιβάλλεται το κατά περίπτωση πρόστιμο. Σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης, τα πρόστιμα ξεκινούν από 1.000 ευρώ ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αγγίξουν και τις 54.000 χιλιάδες ευρώ.

Τελευταία Νέα

Accessibility